úterý 19. září 2017

"Tři bratři v nesnázích" - host Severočeského divadla

(Ray Cooney a Michael Cooney)

„Fraška plná humorných záměn i dramatických zvratů s nečekanou pointou.“ (premiéra 3. května 2012)

Léto sice skončilo, ale nová divadelní sezóna začíná. Tentokrát jsem ji dne 17. září 2017 odstartovala komedií z pera Raye Cooneyho a jeho syna Michaela. Jejich společná hra měla úspěšnou premiéru v Londýně. Původně tuto frašku nazvali podle třech hlavních hrdinů a zároveň bratrů „Tom, Dick a Harry“, ale nyní se často hraje spíše pod názvem „A je to v pytli!“ nebo právě „Tři bratři v nesnázích“. Celý příběh se odehrává během několik hodin jednoho dne a o bizarní situace zde není nouze. Ray není jen tak pro nic označován též za „mistra frašky“. Napsal řadu her i filmových či divadelních scénářů často na základě vlastních divadelních her. Těmi jsou například „Prachy? Prachy!“, „Rodina je základ státu“ nebo „Peklo v hotelu Westminster“. Na svém kontě má i řadu divadelních ocenění včetně Ceny Lawrence Oliviera za hru „Dvouplošník v hotelu Westminster“. V roce 2005 ho královna vyznamenala řádem O.B.E. za služby britskému dramatu. Jeho syn Michael jde v jeho stopách a je rovněž úspěšným dramatikem i scénáristou. Soustředí se především na žánr temných psychothrillerů a frašky. Mezi nimi bychom nalezli třeba „Habaďúru“, též známější pod názvem „Nájemníci pana Swana“, která se rovněž nese v duchu mnoha záměn a lží jako právě „Tři bratři…“.

Manželé Tom (Martin Zounar) a Linda (Adéla Gondíková) právě s napětím očekávají velmi důležitou návštěvu paní Poterové (Vlasta Žehrová) z Úřadu pro adopci dětí, která by měla rozhodnout o jejich dalším osudu. Hrozně touží po dítěti a udělali vše potřebné, aby jim při jeho svěření do péče nic nebránilo. To by však Tom nesměl mít své dva vypečené bratříčky. Přípravy na návštěvu jsou v plném proudu, neboť dnes se nesmí nic pokazit. Co když se ale právě Dick (Pavel Nečas) vrátil se zapůjčenou Tomovou dodávkou plnou pašovaných krabic cigaret a alkoholu, kterou navíc zaparkoval právě jim před domem? Tom celý do běla rozčílený žádá svého bratra, aby krabice z auta okamžitě vyklidil. A když si myslí, že se snad jednu pohromu zažehnal, zastaví se u nich i jeho druhý bratr Harry (Filip Tomsa). Ten už ale rovnou přijel s báječným nápadem, který zahrnuje pytel plný lidských ostatků. Coby pomocný zdravotník je ráno sebral z pitevny. To už shodou náhod kolem dodávky před domem začíná kroužit konstábl Down (Lukáš Pečenka). Když se do toho všeho ozve zvonek, myslí si Tom, že přijela paní Poterová. Místo toho ale do domu vtrhnou albánští uprchlíci – otec (Marcel Vašinka) s dcerou (Hana Kusnjerová), kteří se schovávali mezi krabicemi v dodávce a nyní hledají pomoc u Toma. Jelikož jim je hned v patách i konstábl a dojde tedy k jejich odhalení, začíná Tom improvizovat a vydává je před ním za svou ženu a tchána. Lindu se prozatím snaží „odklidit“ tak, že ji pošle za paní Poterovou do kanceláře. Samozřejmě se spolu minou a paní Poterová zanedlouho poté stojí ve dveřích. Přichází zrovna do momentu, kdy se Harryho pytel rozsypal po místnosti. Pohotový Tom ale lidské ostatky vydává za filmové rekvizity a ze všech sil se snaží na paní úřednici zapůsobit. Situace houstne ještě více s příchodem Naděždy (Lucie Svobodová), která se zbraní v ruce požaduje po zde se skrývajících uprchlících vysokou sumu peněz, kterou jí mají za zajištění přechodu přes hranice dle dohody uhradit. Nicméně je bratry zneškodněna, a coby hledanou osobu si ji konstábl odveze na stanici. Místo oslav, jak to dopadlo, ale přichází paní Poterová s jasným verdiktem „zamítnuto“. Může po tom všem přijít ještě nějaká dobrá zpráva?

Pro začátek sezóny jsem si vybrala jenom takovou veselou „zahřívačku“ (autorů – překlad: Jiří Fisher, výprava: Zbyněk Simčišin, kostýmy: Zuzana Straková, režie: Lumír Olšovský, a další). Těšila jsem se na dobré obsazení i že se pěkně pobavím. Slibný nástin hry však brzy přešel do mnoha absurdních zápletek, které už mi místy připadaly dosti přitažené za vlasy. Nicméně musím pochválit Martina Zounara, jak tím vším proplul, i když se tedy pořádně zapotil :-). Neměl zrovna nejlehčí úlohu to vše ukočírovat, a přitom prakticky neopustil jeviště. Oproti tomu oba představitelé jeho bratrů Pavel Nečas a Filip Tomsa dokázali po celou dobu udržet pohodový klid, který ještě násobil Martinovo nasazení. Dámy zde tentokrát dostaly o poznání méně hereckého prostoru, ale vždy přesně vyplnily každou svou chvíli. Po několika menších hlušších místech ze začátku tempo postupně gradovalo. Situační komedie jsou divácky docela vděčné, neboť lidé se do divadla chodí raději bavit. O záměny a dramatické zvraty zde nebyla nouze, takže si diváci mohli přijít na své. Také mě svými výkony celkem pobavili, ale příběh a zápletka mě až tak příliš nezaujaly. Hodnotím tedy tuto hru jako nenáročnou a průměrnou.
Moje hodnocení: 52 %
Linda a Tom (A.Gondíková a M.Zounar)

Harry, Tom a Dick (F.Tomsa, M.Zounar a P.Nečas)

Tom a konstábl Downs (M.Zounar a L.Pečenka)

Tom a paní Poterová (M.Zounar a V.Žehrová)

0 Comments:

Okomentovat

<< Home