sobota 29. dubna 2017

"Klec" - host Činoherního studia

(Vladimír Fanta)

„(Retro)komedie o mnoha podobách lásky, kde nikdo není tím, kým být se zdá, ale když ho miluješ, není co řešit!!!“ (premiéra 2. března 2016)

Komedie uváděná jako autorská je ale značně inspirovaná velmi slavnou hrou „Klec bláznů“ od Jeana Poireta, která se v 70. letech stala nejúspěšnější francouzskou divadelní komedií. Podle jeho předlohy byla dokonce zfilmována „Ptačí klec“, která získala nominaci na Oscara hned ve třech kategoriích a vyhrála Zlatý glóbus. Nově nastudovaná „Klec“ pochází z pera Vladimíra Fanty, jehož dramatizace Kafkova „Zámku“ či Škvoreckého „Zbabělců“ uvedla divadla v Ústí nad Labem a Ostravě. Režie se zde ujal dlouholetý člen tvůrčího týmu a bývalý umělecký šéf Činoherního studia Filip Nuckolls. Tentokrát pod jeho taktovkou zavítáme do Spojených států 70. let minulého století, kdy světu vládne disco a dochází k sexuální revoluci. Svěže upravenou inscenaci do svého repertoáru zařadili v Divadle v Celetné, kde má svou domovskou scénu Divadelní spolek Kašpar, a do ČS s ní přijeli hostovat 27. dubna 2017. Šla jsem se tedy pobavit.

George (Adrian Jastraban) vlastní noční travesti klub na Floridě a jeho vyvoleným životním partnerem se stal Albert (Matúš Bukovčan), který coby Albína vystupuje každý večer v podniku jako hlavní hřeb programu. Spolu vychovávali syna Michaela (Aleš Petráš), jehož otcem je George, ale Albert ho miluje jako vlastního. Už je dávno dospělý, a právě se jim přijel svěřit, že si chce vzít svou milovanou Ann (Šárka Vaculíková). Jistý problém by však mohl působit fakt, že je dcerou velmi konzervativního senátora za hnutí Řád a pořádek Abrahama Vandenberga (Pavel Lagner), který v jejich sňatku vidí skvělou příležitost, jak zahladit skandál svého kolegy, který zemřel na infarkt v náručí nezletilé dívky. Jelikož netuší, z jaké rodiny Michael pochází, vydá se hned spolu s dcerou i svou ženou Betty (Milena Steinmasslová) na seznamovací a zároveň zásnubní večeři s jeho rodiči. Michael na to musí mezitím své blízké připravit a v jejich domě provést několik změn. Dokonce uvažuje, že požádá o pomoc svou biologickou matku. Rovněž z jejich pomocníka v domácnosti Jakuba alias Jadwigy (Miloslav Tich) se snaží udělat klasického majordoma. Zná totiž tajemství jeho polského původu, a tak trochu ho tím i vydírá. Zpočátku se setkání obou rodin zdá být v pořádku, ale to se s příchodem Albíny jako Michaelovy matky brzy změní. Obzvláště když zavítají do nočního klubu "Klec", kde právě konferenciér Richard (Kryštof Pokorný) uvádí na scénu Simonettu, v reálu Stanleyho (Václav Werner Kraus), který si kvůli dalšímu přírůstku do rodiny vydobyl delší a lépe placené číslo. Betty se pak postará o to, aby na jevišti vystoupila i Albína a ukázala jejímu manželovi svou pravou tvář. Ona totiž od své dcery ví, jak se věci mají, a svému manželovi chce ukázat, zač je toho loket. Když tedy dojde k finálnímu odhalení a před klubem číhají novináři, zbývá jenom jediná možná cesta, jak z toho ven. Kostýmů, paruk i make-upu je přeci všude dost...

Tak tento kousek to je čirá zábava. Chtěla jsem se bavit a toto očekávání bylo zcela určitě a notně naplněno. Velice známý příběh o střetu dvou naprosto odlišných životních stylů a přesvědčení neslibuje nijak hodnotnou podívanou a milovníkům klasického divadla bych ji snad ani nedoporučila, ale za to však baví od začátku až do konce. Když se k tomu ještě přidají velmi vydařené výkony všech herců, kteří si své party vyloženě užívají, postupně si vás získá a rychle do sebe vtáhne. Matúš Bukovčan a jeho Albert/Albína určitě strhával největší pozornost. Coby jakýsi spojovací článek tuto inscenaci (autorů – režie: Filip Nuckolls, scéna: Lucie Halgašová, kostýmy: Jan C. Löbl, hudba: Daniel Fikejz, dramaturgie: Lenka Bočková, grafické návrhy: Lucie Valerová, a další) navíc táhl. Jeho hudební číslo mi pak ještě dlouho poté znělo v hlavě. Hrál ženu v mužském těle, ale nijak zvlášť a zbytečně nepřehrával. Při vystoupení Albíny v sobě měl možná i o něco víc ženskosti než některá z dam v publiku :-). Protipólem k němu pak byl Pavel Lagner v roli senátora, který představoval vyloženého „macho mana“ lpícího na morálce a klasickém modelu vztahu muž-žena, kdy ale žena je vlastně jen tím nevýznamným článkem na pozadí, který nemá právo ani na vlastní názor. Tu bezvadně ztvárnila Milena Steinmasslová a na konci tu nahromaděnou frustraci stále zašlapávané ženy svému manželovi pěkně vpálila i s úroky. Ve své premiérové roli u Kašparů si velmi dobře vedl Václav Werner Kraus, u něhož jsem přemýšlela, jestli si ho opravdu nezapůjčili z nějaké travesti show. A klobouk dolů z chůze na „šteklích“. Role mladých milenců byli svěřeny Šárce Vaculíkové a Aleši Petrášovi. Kolem nich se vlastně točila hlavní zápletka a role jim sedly, ale v tom všem kabaretu působili tak nějak „moc normálně“ :-). Svůj prostor zde v roli inspicienta a konferenciéra klubu dostal i Kryštof Pokorný, který přitom skutečně pracuje v Divadle v Celetné jako inspicient. Velmi mne bavil i Míla Tichý v roli poněkud nemotorného Jakuba alias Jadwigy. Společně předvedli bezva show a myslím, že se bavili všichni v hledišti i na jevišti. Jednoduše by se dala inscenace charakterizovat jako zábavná travesti show se zápletkou. 
Moje hodnocení: 67 %
Albína (M.Bukovčan)

Albert a George (M.Bukovčan a A.Jastraban)

manželé Vandenbergovi a George (M.Steinmasslová, P.Lagner a A.Jastraban)

Jadwiga, Michael, Ann, Abraham, Betty, Richard a Simonetta (M.Tichý, A.Petráš, Š.Vaculíková, P.Lagner, M.Steinmasslová, K.Pokorný a V.W.Kraus)
 

0 Comments:

Okomentovat

<< Home