úterý 30. srpna 2016

"Děti z Bullerbynu" - Činoherní studio

(Astrid Lindgrenová a Vladimír Čepek)
 
"Divadelní podoba populární dětské knihy. Bullerbyn otevírá své brány nekonečných příběhů a možností. Nastal čas zase si trochu pohrát a zavzpomínat na bezstarostné a šťastné dětství..." (premiéra 14. května 2016)
 
A do třetice Divadelní zahrada, tentokrát z jiného soudku, než byl ten Shakespearovský. Přestože tato "dětská" inscenace zahajovala celý festiválek, já jsem si zašla až na její druhé uvedení v sobotu 27. srpna 2016. Představení primárně určené dětem, dokáže cílit i na dospělé, kteří si tak mohou přijít  zavzpomínat na své dětství a krásné bezelstné období her. Tuto nestárnoucí klasiku švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové zná snad každý. Svou knihu napsala v roce 1947 a jejím hlavním záměrem byl podnět k tomu, aby si válečné děti začaly hrát. Představila jim tak nádherný svět svobody, her a nekonečné fantazie. A hravost z ní doslova sálá, neboť celá knížka je vlastně jenom jakýsi sled her a dětských příběhů. S velkou radostí i hravostí k celé dramatizaci přistoupili i v ČS. Chopil se jí Vladimír Čepek a režie Filip Nuckolls. Velkou lahůdkou je i herecké obsazení. Polovinu rolí svěřili trojici herců, kteří patří mezi nejstálejší členy našeho souboru ČS již pěknou řádku sezón. O druhou polovinu obsazení se pak postarali hostující herci v popředí s Jelenou Juklovou, která v ČS prožila více než dvacet let (v období 1972-1995), a tak se sem "jenom" vlastně po letech vrátila. Její mladší sestru ztvární Marie Štípková, nadějná herečka, oceněná za roli Géši ve Fassbinderově Brémské svobodě Městského divadla v Kladně Cenou divadelní kritiky za rok 2015. Trojici hostů nakonec doplní Kajetán Písařovic, spolužák Honzy Plouhara z ostravské konzervatoře.
 
Již dospělá Lisa (Marta Vítů) objeví svůj starý deník a jeho čtením začne vzpomínat na dětství, své přátele i jejich společné hry. V osadě Bullerbyn tehdy na třech statcích žila šestice dětí, která spolu neustále prožívala jedno dobrodružství za druhým. Na statku Mellangärden žila Lisa, která právě slavila sedmé narozeniny, a spolu s ní i dva starší bratři - devítiletý Lasse (Jaroslav Achab Haidler) a osmiletý Bosse (Kajetán Písařovic j.h.). Na Norrgårdenu měli ve druhé rodině zase dvě dcery a její kamarádky - devítiletou Brittu (Jelena Juklová j.h.) a o dva roky mladší Annu (Marie Štípková). Ve třetím domě Sörgårdenu pak žil osmiletý Olle (Matúš Bukovčan), kterému se právě také měla narodit malá sestřička Kerstin. Společně chodili do školy ve Storbynu, ale jelikož jim právě začínaly prázdniny, věnovali se už spíše pobíhání venku a hraní si třeba na indiány nebo ostrov pokladů. Přitom ale také prožívali i svoje starosti jako například bolavý a kývající se zoubek nebo očekávaný příchod malé sestřičky. Rovněž také měli důležité povinnosti, když je třeba rodiče pověřili nákupem v místním obchůdku. Společně prožili i dobrodružnou noc ve stodole na seně, kde si také kluci postavili svoji vlastní jeskyni nebo zkoušeli, kdo zvládne skočit z větší výšky do sena. Ke konci prázdnin si pak společně postaví za slunovratní noci svou májku.

Hlavním záměrem této rodinné inscenace (autorů - režie: Filip Nuckolls, dramatizace: Vladimír Čepek, dramaturgie: Dagmar Haladová, scénografie a scéna: Lucie Halgašová, hudba: Daniel Fikejz, kostýmy: Lucie Šperlová a další) je především hravost a zábava. Zaměřuje se primárně na děti, které by se měly bavit dobrodružstvím, ale zároveň by měla zaujmout i jejich rodiče,  kteří mohou zavzpomínat na své dětství a třeba se nechat inspirovat k tomu, aby se také opět vžili do dětského světa a nepřestávali si hrát. Myslím, že se záměr celkem dobře podařil. O jednoduše i hravě navrženou multifunkční scénu, kde s trochou fantazie vznikalo z kostek jedno prostředí za druhým, (od školních lavic, jeskyně, až po ostrov pokladů) se postarala Lucie Halgašová. Bez problému ji tak mohli "sestavit" i na této letní scéně. Kostýmy, inspirovanými knižními ilustracemi Heleny Zmatlíkové, ji pak podtrhla Lucie Šperlová. Povedla se i hudba, která rozhodně měla švédský nádech. Složil ji Daniel Fikejz, který pracuje i ve Švédsku a se svou prací se podepsal již pod více jak 160 divadelních představení. V ČS však zatím poprvé. K hereckým výkonům bych řekla snad jen tolik, že se všichni alespoň na moment opět "stali" malými dětmi a bylo vidět, jak je tento dětský a bezstarostný svět plný her a hraní pro děti opravdu bavilo. Možná i proto, že to do dětského věku mají už pěknou řádku let, to bylo úsměvné představení, které si připisuje i jistou raritu a výjimečnost. Autoři si pro něj totiž připravili hned dvojí zakončení - letní a zimní. Pro změnu si občas zajdu i na takovýto kousek, ale věřím, že se děti pobaví a inspirují o něco více.
Moje hodnocení: 48 %
Olle, Lasse, Bosse, Britta a Lisa (M.Bukovčan, J.A.Haidler, K.Písařovic j.h., J.Juklová j.h. a M.Vítů)
vpředu Britta a Lisa (J.Juklová j.h. a M.Vítů), uprostřed Anna a Olle (M.Štípková j.h. a M.Bukovčan), vzadu Lasse a Bosse (J.A.Haidler a K.Písařovic j.h.)
Olle, Lisa, Lasse, Anna, Britta a Bosse (M.Bukovčan, M.Vítů, J.A.Haidler, M.Štípková j.h., J.Juklová j.h. a K.Písařovic j.h.)

0 Comments:

Okomentovat

<< Home