neděle 28. srpna 2016

"Jindřich VI. - 2. díl" - Divadelní zahrada

(William Shakespeare)

"Hra o trůny pokračuje." (česká premiéra 28. června 2016)

Hned druhý večer po sobě tedy 25. srpna 2016 jsem zasedla do hlediště Divadelní zahrady v prostorách Českého rozhlasu Sever, abych mohla sledovat pokračování Shakespearovy mocenské ságy v nastudování ústeckého Činoherního studia. Ta pokračuje tam, kde předchozí díl skončil - král si vybral svou královnu a chystá se svatba. Stoletá válka skončila a ve hře je tentokrát královský trůn a s ním i vláda nad celou Anglií. Mnoho šlechticů touží po moci a brousí si na něj zuby. Dle slov režiséra Filipa Nuckollse však "nejde o boj muže proti muži jako na bitevním poli, ale spíš o šachovou hru, intriky, zrady a zákulisní politiku.". Zpracování textu také dalo dost práce, jak říká dramaturg Vladimír Čepek: "Ten text je krásně napsaný, ale je tam hodně postav, nějakých 45. My to hrajeme v 11 hercích, takže spousta postav musela jít pryč, některé postavy jsme spojili, takže je tam tak 50 procent textu.". Premiéra proběhla v evangelickém Červeném kostele sv. Pavla, což byl zájem tvůrců ukázat sakrální půdu jako dějiště nemilosrdného boje o moc, kdy dojde i na vraždu. Určitou zajímavostí je, že autor napsal nejprve tento druhý díl, následně třetí a první až nakonec. Nad celou trilogií (třetí díl uvedou až za rok) pak převzala záštitu Její excelence, paní Jan Thompson, velvyslankyně Velké Británie v ČR.

Suffolk (Kryštof Rímský) se v zastoupení svého panovníka Jindřicha VI. (Lukáš Černoch) oženil s Markétou (Anna Fišerová), princeznou z Anjou a Maine. Tímto sňatkem však Anglie nezískala žádné věno, naopak přišla o značnou část svého území. Zároveň ale také prakticky skončila stoletá válka. Nyní se s budoucí královnou vrací zpět do Anglie a následuje její korunovace. Suffolk skrz ni chce ovládat krále. V cestě mu však stojí jeho rádce a lidem oblíbený vévoda z Glostru (Jiří Trnka) i s jeho ženou Leonorou (Erika Stárková). Ta se se Suffolkovým přičiněním zapojí do nekromantského rituálu, z něhož vzejde jen vágní proroctví. Následně je zatčena a k vévodově hanbě vyhoštěna ze dvora. Suffolk spolu s kardinálem Winchesterem (Václav Hanzl) i Somersetem (Adam Ernest j.h.) a Buckinghamem (Ladislav Hampl j.h.) dál intrikují proti Glostrovi. Obviní ho ze zrady a nechají zatknout. Ještě než však dojde k soudu, je zavražděn. O své právo na trůn se hlásí i York (Jan Jankovský), v čemž ho podpoří i Warwick (Jan Plouhar). Suffolk je za svou roli v Glostrově vraždě vyhoštěn ze dvora, což rozezlí Markétu a přísahá, že zajistí jeho návrat. Krátce po jeho odjezdu z Anglie ho však zabijí piráti a jeho hlava je poslána zpět královně. Mezitím umírá i jedem otráven kardinál Winchester. Yorka jmenují velitelem armády, která má potlačit nepokoje v Irsku. Ten chce ale ještě předtím zjistit, jestli by jeho cesta k moci měla dostatečnou podporu lidu. Jeho pokus o rebelii v čele s Johnem Cadou (Václav Hanzl) vydávajícím se za lorda Mortimera se ale nakonec nesetká s úspěchem. Po svém návratu tvrdí, že chce ochránit krále před Somersetovým vlivem a slibuje, že rozpustí své vojsko, pokud bude Somerset zatčen a obviněn ze zrady. Když ho pak vidí na svobodě, oznámí svůj zájem o trůn. Šlechtici si volí strany, kdy někteří podporují Yorky a jiní Lancastery s králem Jindřichem. Začíná Válka růží - bílá proti červené. Po prohrané bitvě u St. Albans, v níž je Somerset Yorkem zabit, přesvědčí Markéta Jindřicha k útěku z bojiště do Londýna. York se svým synem Richardem (Václav Hanzl) a Warwickem jim však budou v patách.

Po hravém a vtipném úvodním dílu této mocenské ságy, začíná v tom druhém značně přituhovat. Anglický trůn se třese v základech a na jeho místo má spadeno hned několik šlechticů. Nejvíce jsem se obávala, že se mi nepodaří udržet pozornost s tím, kdo je kdo a kdo s kým drží, ale v ČS si s tím poradili velmi dobře a to ještě některé postavy "vystřihli". Dokonce se jim povedlo, že divák mohl v různých okamžicích s postavami sympatizovat a v jiných je zároveň "nenávidět". Hodně úsporně pojali scénu, kterou tvořily tři trůny coby symbol boje o moc a vládu, ale i polocivilní kostýmy. Pro tento formát inscenace (autorů – překlad: Martin Hilský, dramaturgie: Vladimír Čepek, scéna: Štěpán Jirák, kostýmy: Jan C. Löbl, hudba: Lubor Bořek, režie: Filip Nuckolls a další) plně postačily, neboť to hlavní sehrálo jednání všech postav a kolotoč intrik, které se nezastavily ani před vraždou. Kulisa divadelní zahrady u Wolfrumovy vily dodávala hře jedinečnou atmosféru; obzvlášť při výstupu ctihodných peerů. Pokud bych měla hodnotit herecké výkony, tak mne nejvíce a to hned v několika rolích zaujal Václav Hanzl. Coby kardinál Winchester dokázal udržet jistou vážnost a jako rebel John Cada svým pitvořením zas trochu odlehčil již houstnoucí atmosféru. Silně se do své role opřel i Honza Jankovský. Jeho bojovnost i odhodlání zasednout na trůn mu až sálalo z očí. Zajímavým zpestřením bylo i obsazení hostujících herců Ladislava Hampla, který do souboru skvěle zapadl, ale s jehož postavou jsem měla největší problém ji "zařadit", a Adam Ernest, který se objevil už v prvním díle a z něhož jsem cítila určitý odstup a "výrazovou ztuhlost". Moc ale doufám, že tato tradice "ústeckých Shakespearovských slavností" bude pokračovat i nadále. Jsou příjemným zpestřením krásných letních večerů. Obzvlášť pokud vyjde počasí jako tentokrát. Navíc se také za rok těším na závěrečný třetí díl ;-).
Moje hodnocení: 65 %
Warwick, Leonora, Glostr, Jindřich VI., kardinál Winchester, Somerset, Buckingham a Suffolk (J.Plouhar, E.Stárková, J.Trnka, L.Černoch, V.Hanzl, A.Ernest j.h., L.Hampl j.h. a K.Rímský)
vpředu Glostr a kardinál Winchester (J.Trnka a V.Hanzl), vzadu Buckingham, Jindřich VI., Markéta a Suffolk (L.Hampl j.h., L.Černoch, A.Fišerová a K.Rímský)
Richard, Warwick, Leonora, Glostr, Jindřich VI., Markéta, Suffolk a kardinál Winchester (J.Jankovský, J.Plouhar, E.Stárková, J.Trnka, L.Černoch, A.Fišerová, K.Rímský a V.Hanzl)
John Cada a Buckingham (V.Hanzl a L.Hampl j.h.), vzadu L.Bořek

0 Comments:

Okomentovat

<< Home