pátek 26. srpna 2016

"Jindřich VI. - 1. díl" - Divadelní zahrada

(William Shakespeare)

"Hra o trůny začíná." (česká premiéra 26. června 2015)

I přesto, že mají v létě divadla stejně jako školáci své prázdniny, probíhají v mnoha městech letní (převážně Shakespearovské) slavnosti. Velký krok k tomuto počinu u nás udělal už před časem režisér Filip Nuckolls, který si spolu s naším ČS dal příslib, že spolu každý rok ke konci sezóny nastudují jednu z her anglického velikána Williama Shakespeara a to navíc v pořadí, jak po sobě navazovaly. Pokud tomuto závazku dostojí, čeká je tak velmi dlouhá cesta skrz všech jeho celkem 37 her. Letos navíc získali ke spolupráci i Český rozhlas, na jehož zahradě se poslední srpnový týden uskutečnil první ročník festivalu "Divadelní zahrada". Na programu kromě her pro děti (Býk Ferdinand a Děti z Bullerbynu) byl právě Shakespeare a to hned v jeho třech hrách. Před dvěma roky odstartovali jeho nejstarší komedií "Dva páni z Verony" na hradě Střekov, loni ji následoval "Jidřich VI. - 1.díl", jehož premiéra proběhla v prostorách bývalého Divadla hudby a letos na ni navázali hrou "Jindřich VI. - 2. díl" poprvé uvedeným v ústeckém Červeném kostele svatého Pavla. Kromě těchto "letních speciálů" mají ve svém repertoáru i úžasně nastudované "Zkrocení zlé ženy" a také dnes trochu netradičně zpracovanou klasiku "Romeo a Julie". Léto bez divadla bylo dlouhé a tak jsem rozhodně velmi ráda využila možnosti k návštěvě v tomto úžasném prostoru vedle krásné Wolfrumovy vily a zavítala 24. srpna 2016 na první díl Jindřicha VI. Oba díly jsou zároveň vůbec prvním nastudováním těchto her v České Republice.

Píše se rok 1423. Udatný anglický král Jindřich V. umírá a na jeho místo nastupuje teprve devítiměsíční Jindřich VI. (Lukáš Černoch), jehož poručníkem je jeho strýc vévoda z Glostru (Jiří Trnka). Rozpoutává se tak boj o trůn, tedy o moc v zemi. Silné slovo v ní má i biskup z Winchesteru (Václav Hanzl). Jisté spory se přiostřují i mezi rodem Yorků, který reprezentuje Richard Plantagenet (Jan Jankovský) a Richard de Beauchamp (Jan Plouhar), a Lancasterů, které zastupují John Beaufort Somerset (Adam Ernest j.h.) a Suffolk (Kryštof Rímský); tedy mezi bílou a rudou růží. K tomu všemu navíc vrcholí stoletá válka a na stranu Francie se přídává Jana z Arku (Anna Fišerová), se kterou se francouzský princ Karel VII. (Kryštof Rímský) setkává v Angličany obleženém Orléans. Obě armády spolu svádí krvavé boje. Francie získává a znovu ztrácí Rouen. Jelikož je burgundský vévoda (Václav Hanzl) spojencem Anglie, vydává se ho Jana z Arku přesvědčit, aby se přidal na francouzskou stranu. To se nakonec podaří a tak když hrabě Talbot (Jan Plouhar) přijíždí se svým vojskem do Bordeaux, je obklopen francouzsku armádou. Žádá posily, ale ani Richard ani Somerset mu je nepošlou. Anglie tak utrpí velkou porážku a Talbot je zabit. Po bitvě však Janu opouští její vize a přestává slyšet hlasy. Zatímco ona dovedla Karla až ke korunovaci králem, ten ji však nechal napospas Angličanům. Je Richardem uvězněna a na hranici upálena. Suffolk mezitím zajme mladou princeznu Markétu z Anjou (Anna Fišerová), jejímž otcem je vévoda z Anjou Reignier (Jan Jankovský). Vidí skvělou příležitost, jak ji využít k vlastnímu prospěchu. Chce ji provdat za Jindřicha a přes ni ho pak ovládat. I přesto, že se Glostr králi tento sňatek snaží vymluvit, nechává se Jindřich oblouznit její krásou. Suffolk je tak pověřen, aby pro něj Markétu získal za každou cenu...

Velmi oceňuji obrovský příslib, který si v ČS spolu s režisérem Filip Nuckollsem a dramaturgem Vladimírem Čepkem dali a jak poctivým a jedinečným způsobem ho plní. Začali v době, kdy málem tato naše legendární scéna přišla o svou existenci a sbírala se opravdu ze dna. Jsem hrozně ráda, že tento boj nevzdali a jedou dál, navíc v takovém tempu. Zvládají uvést šest premiér za sezónu a navíc i Shakespearovské letní speciály, pro které navíc využívají originální prostory - od hradu Střekov, přes bývalé Divadlo hudby, Červený kostel až po zahradu Českého rozhlasu Sever. Právě tato zahrada pak tvoří nádherný přírodní amfiteátr, kterému tyto naše malé Shakespearovské slavnosti opravdu slušely, a bylo by moc fajn, kdyby se postupně staly tradicí i v našem městě. Skutečně ráda jsem této příležitosti využila a to hned dva večery po sobě. Počasí si na celý týden také skvěle "objednali". Od historické hry (autorů - překlad: Martin Hilský, režie: Filip Nuckolls, dramaturgie: Vladimír Čepek, kostýmy: Jan C. Löbl, scéna: Štěpán Jirák, hudba: Lubor Bořek, a další...), která je rozdělena na tři díly pojednávající o válkách a bojích o moc, jsem očekávala především zamotanou hlavu z množství postav a jejich vzájemných vazeb. Rozhodně mne nenapadlo, že bych se i při tak vážném a spíše tragickém příběhu tolik pobavila. Je neskutečné, jak úsporně (hlavně z finančních důvodů) a přesto výstižně dokáže Filip Nuckolls vyjádřit jednotlivé charaktery i události. Ztvárnění Francouzů od výrazného ráčkování včetně nezapomenutelného songu "Královské reggae", přes vynechané "H", které francouzština nemá, až po typické barety nebo francouzský polibek se jim obzvláště vydařilo :-D. U Angličanů zase nezapomněli na klasický "čaj o páté". S boji jim velmi názorně pomohla Skupina historického šermu Golem a s hudbou pak Lubor Bořek. Z výkonů je velmi těžké jmenovat, neboť všichni odvedli skvělou práci a většina se navíc musela vypořádat hned s několika rolemi. Rozhodně nejvíc mne ale pobavili představitelé Francouzů - trochu bláznivý král Kryštofa Rímského, "přiteplený René" měnící se na drsného Plantageneta Jana Jankovského a bojovná Jana z Arku Anny Fišerové, která se nakonec "převtělila" do až éterické Markéty z Anjou. Rozhodně Shakespeare i v tomto lidovějším pojetí našemu souboru velmi sluší, takže jen tak dál ;-).
Moje hodnocení: 77 %
Reignier, Karel a Jana z Arku (J.Jankovský, K.Rímský a A.Fišerová)
Richard de Beauchamp, Richard Plantagenet, Somerset a Suffolk (J.Plouhar, J.Jankovský, A. Ernest j.h. a K.Rímský)
vpředu Suffolk a Somersent, vzadu biskup, Jindřich VI. a Glostr (K.Rímský, A.Ernest j.h., V.Hanzl, L.Černoch a J.Trnka)
Talbot s armádou, burgundský vévoda a Glostr (J.Plouhar, Skupina historického šermu Golem, V.Hanzl a J.Trnka)
Suffolk a Markéta (K.Rímský a A.Fišerová)

0 Comments:

Okomentovat

<< Home