sobota 16. prosince 2017

"Čochtan vypravuje" - host Domu kultury UL

(Burton Lane, Edgar Y. Harburg, Fred Saidy, Jiří Voskovec, Jan Werich a Josef Dvořák)

„Nejslavnější český herecký představitel vodníků Josef Dvořák tentokrát jako Čochtan v komedii na motivy známého muzikálu Divotvorný hrnec.“ (premiéra 1. února 1993, obnovená premiéra 22. září 2005)

Na konec roku jsem si nechala do třetice ještě jeden muzikál, tentokrát vodnický. I když jsem s tímto muzikálem před více jak pěti lety oslavila jednou derniérou 70. narozeniny Josefa Dvořáka, konala se k mému překvapení dne 12. prosince 2017 jeho další derniéra. Nicméně Pepa Dvořák i v 75 letech ve své nejoblíbenější a viditelně srdcové roli neztratil nic na svém vodnickém temperamentu. Čochtan v českém pojetí zastupuje skřítka Oga z původního pohádkového příběhu The Finian´s Rainbow (v překladu „Divotvorný hrnec“), který byl prvně uveden na Broadwayi roku 1947. Jako první pak tento námět přivezli na starý kontinent (tedy do Evropy) Jiří Voskovec s Janem Werichem, aby ho uvedli v české premiéře 6. března 1948 v jejich obnoveném divadle s podobnou poetikou jakou mělo jejich prvorepublikové Osvobozené divadlo. Z irských přistěhovalců se stali Češi a z kouzelného skřítka vodník ve velmi slavném provedení Jana Wericha. Právě to také velmi inspirovalo Josefa Dvořáka, který mu pak vdechl nový život roku 1990 v Hudebním divadle Karlín a následně pak i ve své divadelní společnosti.

Do Ameriky přijíždí Josef Novák (Karel Gult) se svou dcerou Káčou (Markéta Hrubešová). Ve Štědré dolině se setkávají s místními obyvateli - Woody Richtarikem (Rostislav Trtík), jeho němou sestrou Zuzkou (Nela Friebová) a Bellindou (Vlasta Kahovcová). Těm nezbývá příliš času do dražby jejich půdy, po které prahne senátor Randall (Jiří Veit). Káča s otcem jim pomohou zbývajícím finančním obnosem, který potřebují ještě složit. Za to Novákovi nechají kousek jejich půdy, se kterým on má své vlastní plány. Tentýž večer se Káče svěří se svým "posláním". Doma v Čechách sebral třeboňskému vodníkovi Čochtanovi (Josef Dvořák) kouzelný hrnec plný zlata, neboť věří, že když ho na americké půdě zakope, zajistí tím své dceři bohaté věno. Netuší však, že ten za ním přeplaval oceán a trvá na vrácení svého pokladu. Novák ho ale již stačil schovat a vrátit ho nehodlá. Kromě toho, že nadpřirozeným bytostem dodává jejich kouzelnou moc a nesmrtelnost, má i schopnost splnit tři přání obyčejným smrtelníkům. Po třetím přání se však i z vodníka stane člověk, což je také další důvod, proč Čochtan trvá na vrácení svého hrnce. Nic netušící Káča při jedné konfrontaci s Randallem vysloví na místě nedaleko pokladu přání, aby senátor zčernal, a to se také stane. Rázem má problém a je nařčena z čarodějnictví. Hrnec náhodou objeví Zuzka a schová ho na jiném bezpečném místě, o kterém nikdo jiný nemá ani tušení. Potkává se zde však s vodníkem, a i když je němá, padnou si do noty. Zničehonic pak Čochtan vysloví přání, aby mohla mluvit, což se mu také v blízkosti hrnce vyplní. Pozná, že je tedy pokladu velmi blízko a chce si ho vzít zpět. Novák však chce svou dceru dostat z problémů, a tak potřebuje i poslední třetí přání. Čochtan má před sebou velmi těžké rozhodnutí. Díky Zuzce, se kterou se rozhodne zůstat, nechává smrtelníkům jejich poslední přání a sám se stává jedním z nich. Chystá se veselka Káči s Woodym. Nevěsta je sice bez věna, ale šťastná. Stejně jako Zuzka se svým Čochtanem. I Novák se s tímto koncem rád spokojí.

Jedním z nejklasičtějších představitelů vodníků v Čechách je jistojistě Pepa Dvořák, a tak si skoro neumím představit, kdo by se lépe hodil na roli Čochtana než právě on. V této roli po jevišti proplouvá jak ryba ve vodě a je jasně vidět, jak moc si ji užívá. Baví ho a on zas rád baví diváky, a častými improvizacemi pak i své kolegy. Ti tedy rozhodně nemají zrovna lehký úkol vše ustát. Známý příběh i známé melodie pak jakoby pohladí a trochu odlehčí bránicím :-). Ačkoliv předávání mikrofonu trochu vytrhává z děje, písničky do tohoto muzikálu patří a všichni své party odzpívali velmi slušně. I když se mi zde tentokrát obsazení některých rolí trochu obměnilo, všichni své role zvládli skvěle. Nicméně Pepa opět předvedl jedinečný výkon. Musím však přiznat, že atmosféra a drive předchozí derniéry byly ještě o něco silnější a působivější. Každopádně pro konec roku a pohodové naladění se je toto úsměvné představení dobrou volbou. Kdo umí, ten umí. Je příjemné se takhle občas pobavit a zasmát. Díky za pěkný večer a klobouk dolu před tolika lety ve vodnickém a odehranými reprízami Čochtana (autorů – scéna: Pavel Roučka, kostýmy: Daniela Flejšarová, choreografie: Josef Starosta, režie: Rudolf Fleischer a Josef Dvořák, a další). Třeba ještě za pět let nějaká další derniéra přibude ;-).
Moje hodnocení: 66 %
Káča s otcem (M.Hrubešová a K.Gult)
Novák a Čochtan (M.Hrubešová a K.Gult a J.Dvořák)

0 Comments:

Okomentovat

<< Home