středa 12. června 2019

"Pazour" - Činoherní studio

(Howard Parker)

„Když hraješ o všechno, můžeš o všechno přijít.“ (premiéra 13. dubna 2018)

Tato gangsterka se na jeviště Činoherního studia vrátila po 33 letech, kdy ji s tehdejším souborem nastudoval režisér Miroslav Krobot. Vypráví o revoltě, vzteku, ale i touze vzepřít se osudu a vzít ho do vlastních rukou. Stejně jako Noel trpí všichni lidé nějakými komplexy. Každý si ale sám volí způsob, jak se s nimi vypořádá. Někdo se rozhodne pro špatnou stranu a stává se psychopatem. Bohužel je kolem nás pak spousta psychopatů a šílenců, což je i velmi aktuální téma dnešní doby. O to hůř, když sedí na vysokých postech a rozhodují o nás bez nás. Příběh Noela alias Pazoura se stal spíše jeho vlastním osobním bojem, i tak ale neujde setkání s dalšími psychopaty. Zlo plodí zlo. To je určité sdělení i připomenutí této inscenace, kterou právě 11. června 2019 čekala derniéra, a opět se tak rozloučila s prkny ČS. A já s ní.

Noel (Adam Ernest) nevyrůstal v zrovna ukázkovém a pohodovém prostředí. Jeho matka (Marta Vítů) se živí jako prostitutka a jeho otec je nejasný. Otčím (Matúš Bukovčan) ho za svého syna nikdy nepřijal, neboť od té doby, co ho jeden dozorce ve vězení kopl mezi nohy, nemohl mít děti. Dokonce si přál, aby Noel zemřel. I ve škole ho kvůli silným dioptriím šikanovali. Nakonec se stal členem komunistické strany jako jeho otčím, který tam vstoupil po přečtení komunistického manifestu. Po čase ale zjistil, že nesouhlasí s jejich přesvědčením a zase vystoupil. Tím neušel osobní konfrontaci od jednoho z funkcionářů (Jan Plouhar). Poté, co ho několikrát zmlátili, si řekl, že už ho nikdy nikdo nezmlátí. Svou kamarádku Noru (Anna Kratochvílová) přesvědčil k prostituci a rozhodl se stát pasákem, který si začal říkat Pazour. Začal nabírat i další dívky, k nimž přibyla i Kristina (Anna Fišerová). Mezi jeho klienty patřil i ministr spravedlnosti Clapcott (Jan Jankovský) a dokonce se zapletl i s jeho ženou Angie (Lucie Roznětínská j.h.). Ta později v noci na dálničním odpočívadle zastřelila jednoho z jeho zákazníků a zároveň policistu (Václav Hanzl). Podezření padlo na Pazoura, ale přes svého manžela vymohla zastavení jeho stíhání, aby ho nakonec sama vypekla. Clapcott si na něj pak navíc objednal partičku zabijáků – Lilyho (Dan Dittrich j.h.), Lusbyho (Jaroslav Achab Haidler) a Gatsbyho (Lukáš Černoch), kteří ho nejprve varovali postřelením jeho matky, aby nakonec přišli dílo dokončit. Pazour věděl, že přišel jeho konec a uvědomil si, že se nevydal zrovna tou nejlepší cestou. Smířil se s tím. Rychlejší prst na spoušti však měla Kristina.

V ČS se rozhodli tuto inscenaci (překlad: Luboš Trávníček, úprava a dramaturgie: Karel František Tománek, scéna: Petr B. Novák, kostýmy: Jana Preková, hudební spolupráce: Vratislav Šrámek, režie: Jiří Pokorný a Lenka Kolihová Havlíková, a další) nastudovat v žánru gangsterky a rozhodně nelze říci, že by se zde nic nedělo. Naopak vše frčelo v celkem svižném tempu. Velmi zřetelně se jim podařilo vykreslit charaktery i rodinné zázemí Noelovy rodiny. Nicméně i přestože mě příběh, téma ani provedení zrovna moc nezaujalo, musím ocenit kvalitní výkon Adama Ernesta. Se zamindrákovaným a šikanovaným otloukánkem, který se záhy proměnil v drsného Pazoura s psychopatickými sklony, se vypořádal celkem věrohodně. Zpočátku si jeho postava mohla získat určité sympatie i soucit kvůli nepříznivému osudu. Později už ale nebylo tak snadné ho litovat, neboť si pro svůj boj s ním nevybral zrovna ten nejlepší způsob. Vždyť to také na konci sám pochopil. Jen to mohlo být bez té „poslední“ cigaretky. Ostatní postavy na mne působily jenom jako určité figurky, které přicházejí, přiloží polínko do ohně a zase odejdou. Nicméně ještě jeden výkon mne zaujal a získal si mé uznání. Pole dance (tanec u tyče) byl sice spíše jenom jakousi drobnou „kulturní vložkou“ v této inscenaci, ale Linda Vostatková j.h. předvedla velmi koncentrované a náročné číslo. Skoro bych řekla, že na mne z celé inscenace zapůsobilo nejvíce. Z toho jediného totiž čišelo něco hezkého a opravdu povedeného. Pár procent tedy přidávám, ale také doufám, že tuto inscenaci nahradí nějaká o poznání lepší ;-).
Moje hodnocení: 43 %
otčím a Noel (M.Bukovčan a A.Ernest)

Nora, policista a Noel (A.Kratochvílová, V.Hanzl a A.Ernest)

Lusby a Pazour (J.A.Haidler a A.Ernest)

0 Comments:

Okomentovat

<< Home