pátek 27. září 2019

"Když se zhasne" - host Domu kultury UL

(Michaela Doleželová a Roman Vencl)

„Mrazivá komedie, která knockoutuje vaše bránice…“ (premiéra 26. října 2018)

Dlouhé tři měsíce uplynuly a nová divadelní sezóna odstartovala. Tentokrát jsem ji zahájila až 25. září 2019 v ústeckém Domě kultury komedií z produkce agentury Nordproduction. Jejími autory jsou dva absolventi činoherního herectví na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, kteří spolu píší divadelní hry již od roku 2006. Svou spolupráci tehdy zahájili jejich prvotinou „Výročí“. Původně psali pouze pro potřeby vlastní divadelní společnosti, ale postupně se poptávka po jejich textech rozšířila i mezi další divadla v České i Slovenské republice. Právě komedie „Když se zhasne“ se stala jejich zatím nejúspěšnější hrou a nejuváděnější českou komedií roku 2012. Tehdy se totiž během jedné sezóny dočkala hned pěti různých nastudování. Následující rok ji čekala i další uvedení v Čechách, na Slovensku i v Polsku. Michaela Doleželová a Roman Vencl autorsky spolupracují s Moravským divadlem Olomouc, s Městským divadlem Zlín nebo s bratislavským Štúdiem L+S.

Manželství prominentního gynekologa Trevora (Lukáš Langmajer) a šéfkuchařky jedné vyhlášené italské restaurace Niny (Michaela Kuklová) si již delší dobu prochází výraznou krizí. Vzhledem k tomu, že spolu před lety uzavřely velice drsnou předmanželskou smlouvu, nechce ani jeden z nich ustoupit a požádat o rozvod. Dle jejich domluvy by totiž ten, kdo tak učiní, přišel o veškerý majetek, který by připadl tomu druhému. Od svatby nabyli velkého majetku a stali se součástí vyšší newyorské společnosti. Znamenalo by to tedy ohromnou ztrátu životního stylu i všeho dosud vybudovaného. Ve smlouvě je ovšem klauzule, že ten z manželů, který prokáže nevěru toho druhého, může požádat o rozvod a získá tak všechen majetek. Oba dva se tak pokusí přemluvit své nejlepší přátele a zároveň manžele Artura (Ivo Šmoldas) a Imeldu (Světlana Nálepková), aby jejich protějšek během společného vánočního večírku svedli a oni je při tom mohli načapat. Heslem měl být právě moment, když se zhasne. Artur je zapálený knihomol a profesor na univerzitě zajímající se především o historii. Dobývání žen rozhodně není jeho silnou parketou, ale nakonec se přeci jen svým kamarádem nechá přemluvit. Imelda coby věštkyně s vlastním televizním pořadem (hlasy volajících: Jana Tomečková, Hana Mrázková a Dušan Sitek) se zase převážně zaobírá pohledy do budoucna a z Ninina plánu také není zrovna nadšená. Nakonec ale svolí, neboť doufá, že tak svým přátelům pomůže. Dostanou pár rad, čím by si je mohli získat a večírek může začít. Hlavně Imelda se do své „role“ vrhne s plným nasazením. Záměr Niny a Trevora se ale nakonec provalí, stejně jako důvod dlouhodobého nesouladu v jejich manželství. Dojde k velice překvapivému odhalení a zároveň i k žádosti o rozvod. Který z manželů se tedy vzdá svého majetku ve prospěch toho druhého?

I když jsem do této inscenace (autorů – režie: Roman Meluzín, producent: Petr Mácha) nevkládala velká očekávání, neboť jsem se chtěla především uvolnit a pobavit, působilo to na mne až moc lacině a kýčovitě. Zřejmě by to sneslo výraznější dramaturgický zásah a také nějaké zkrácení určitých pasáží (např.: telefonáty do studia či Arturovo vyprávění historických událostí, které tam nijak nezapadaly). První část se mi zdála taková fádnější, a tak jsem čekala, že se to v té druhé nějak rozjede. Obvykle totiž bývá druhá část lepší. Zde jsem se ale bohužel nedočkala, neboť ta druhá byla snad ještě horší než ta první. Ani námět, ani provedení a bohužel ani herecké výkony si mne nijak zvlášť nezískaly. Sice na mne nejlépe a nejpřirozeněji zapůsobila Míša Kuklová a Lukáš Langmajer, ale jejich role zde toho zas až tak moc nenabízely. Oproti tomu Světlana Nálepková zastupující zde Milušku Bittnerovou, která si právě „užívá“ mateřských povinností, dostala tu nejvýraznější roli. Bohužel se mi ale v roli Imeldy zdála tak trochu nejistá. Nicméně se ji snažila uhrát celkem statečně. Jednoznačně nejslabším článkem tohoto hereckého kvarteta byl neherec Ivo Šmoldas. Vlastně mne jeho obsazení do hry celkem překvapilo, stejně jako nečekaná závěrečná pointa. I když nafasoval tu asi nejvtipněji napsanou postavu, spíše se s ní tak nějak jevištěm „prošoural“. Často mu vůbec ani nebylo rozumět a pořád se všemu „hihňal jak prdlej“. Očividně se ale ze všech lidí v sále bavil nejvíce. Tak aspoň někdo ;-). Ve mně to zanechalo spíše pocit trapnosti a někdy až trochu bolestných úsměvů. Bylo to slabší představení na začátek sezóny, ale aspoň vím, že mě už teď budou čekat jenom samé lepší kousky.
Moje hodnocení: 38 %

Trevor a Artur (L.Langmajer a I.Šmoldas)

Artur a Nina (I.Šmoldas a M.Kuklová)

Imelda, Artur, Nina a Trevor (M.Bittnerová, I.Šmoldas, M.Kuklová a L.Langmajer)

0 Comments:

Okomentovat

<< Home