středa 9. září 2020

"Můžem i s mužem" - host Domu kultury UL

(Kateřina Kaira Hrachovcová, Vanda Hybnerová, Jitka Sedláčková, Dáša Zázvůrková a kol.)

„Autorská hudební feérie. Co ženy dělají, když si myslí, že je nikdo nevidí.“ (premiéra 5. března 2018)

Tak jak jsem loňskou sezónu s autorskou komedií končila, tak i tu novou začínám. Sice toto hostující představení v ústeckém Domě kultury přeložili kvůli covidu z původního 2. dubna právě na 6. září 2020 a všichni diváci museli opět sedět s náhubky, ale hlad po kultuře a nějakém tom odreagování byl z plného hlediště naprosto patrný. Autorský projekt, který nemá svou domovskou scénu, je především zájezdovým představením. Během dvou sezón s ním tak dámy po premiéře na Občanské plovárně projely mnoho míst České republiky a odehrály kolem dvou set repríz. Snad i díky tomu vznikla myšlenka, uvést tuto komedii, jejímž obsahem je samota žen a touha po lásce, i na filmová plátna. Jako svůj celovečerní režijní debut si ho do svého portfolia připíše Vanda Hybnerová, která zároveň ztvárňuje jednu z postav. Premiéra v kinech je zatím plánovaná na 11. března 2021, s čímž se nám na konci nezapomněla Jitka Sedláčková pochlubit.
Marta (Jitka Sedláčková) má narozeniny a její tři kamarádky jí přichystaly narozeninovou párty. Stela (Dáša Zázvůrková) se dostavila jako první a připravila si pro ni speciální narozeninovou písničku. Zanedlouho dorazila i Bára (Vanda Hybnerová). Na rozdíl od Stely však nezvolila krátkou minisukni, ale sváteční oblek svého bývalého. Kromě zajímavého překvapení nezapomněla ve velkém černém pytli donést i brambůrky, flašku a sklenici kyselých okurek. Jejich trio gratulantek doplní ještě Dita (Kateřina Kaira Hrachovcová) v nových šatech s hlubokým výstřihem, v podivném turbanu a se spoustou prázdných tašek z luxusních obchodů. Teď už všechny společně čekají jenom na oslavenkyni. Poté, co si od svých kamarádek vyslechne připravenou písničku, přejdou ke svým obvyklým tématům. Všechny jsou momentálně singl, přesto ale touží po lásce. Často jsou pro ni ochotné ledasco podniknout. S dalším svým aktuálním zážitkem se jim svěří právě Marta a svůj nový „objev“ dokonce přinese s sebou. Dita se tedy po krátkém šoku odhodlá odhalit své nové já a věnovat Martě naprosto specifický zážitkový dárek. O podobnou změnu osobnosti se pokusí i Bára, aby nakonec dorazil i Brad Pitt. I přestože zklamání z osamocení všech žen narůstá, nic nevzdávají a na lásku stále věří. A také jsou si vzájemně oporou.
Námět této komedie (autorů – režie: Vít Karas, dramaturgie: Kateřina Krobová, choreografie: Tomáš Slavíček, výtvarná spolupráce: Stáňa Šlosserová, a další) nebyl až tak od věci, ale skrýval větší potenciál než v podobě, kterou nám dámy odprezentovaly. Nic to ale nemění na tom, že ony si celý tento kousek náležitě užívají a evidentně to baví i dost diváků (resp. z větší části hlavně divaček). Chápu jejich záměr, vzít celkem aktuální a citlivé téma a zároveň pobavit a „smíchem léčit“, ale některá místa a pointy sklouzávaly až zbytečně moc k trapnosti a jednoduchosti. Mě na tom zaujalo snad akorát spojení těchto čtyř naprosto odlišných typů žen a hereček, které to také mohly otisknout do svých postav. Líbila se mi Vanda Hybnerová, která hezky balancovala na hranici vtipu i citové rozervanosti své postavy. A nezapřela v sobě geny ani výraz mima. Ještě o chlup víc mne ale zaujala Dáša Zázvůrková, jejíž Stela byla navenek parádně v pohodě, což ztvárnila perfektně, ale o to bolavější byla uvnitř. To zase hezky vyjádřila odložením masky i svou písní. Jitka Sedláčková tomu zase dodala jistý životní nadhled i naději, že věk je pořád jen číslo. No a Kaira Hrachovcová…Já ji vlastně neznám jinak než z takovýchto rolí, takže vlastně ani moc nedovedu posoudit, jak moc hraje a jak moc je sama sebou. Každopádně její výstup byl na můj vkus až příliš dlouhý a bohužel i z větší části dost trapný. Doufala jsem, že co nejdřív skončí a ta pointa „kur…aaa“…ale diváky dle reakcí zjevně dost bavil. Podtrženo sečteno - něčemu jsem se zasmála, ale dost jsem zírala a divila se, čemu že se to vlastně všichni tak smějí. Popravdě si tedy moc neumím představit, o čem bude ten film. Nicméně já stále dávám přednost divadlu. Snad se ještě do vypuknutí druhé vlny dostanu na něco hodnotnějšího a zdařilejšího.
Moje hodnocení: 34 %
Bára a Stela (V.Hybnerová a D.Zázvůrková)

Bára, Stela, Dita a Marta (V.Hybnerová, D.Zázvůrková, K.K.Hrachovcová a J.Sedláčková)

0 Comments:

Okomentovat

<< Home